Return to site

Giải chi tiết Đề thi học kì 1 lớp 9 môn tiếng Anh

· Đề thi

Bên cạnh hướng dẫn em rất kĩ cách phân biệt giữa Suit và Fit Bài sửa đề thi IELTS WRITING TASK 2 ngày 22/8/2020 của HS đi thi đạt 7.0 writing, IELTS TUTOR cũng hướng dẫn thêm Giải đề thi học kì I lớp 9 môn Tiếng Anh. Cùng nhau xem nhé!

I. Choose the word that has underlined part pronounced differently from the others. 

1. a. gather b.there c.ethnic d.although

2. a. climate b.comprise c.notice d.divide

II. Pick out the word that has the stress differently from that of the other words 

1. a. reply b. appeal c.offer d.support

2. a. profit b.comfort c.apply d.suggest

III Choose the best answer 

1. It is important to ___________ the wonders of the world so that future generations can see them with their own eyes.

A. destroy 

B. ignore 

C. remain 

D. preserve 

2.You don't have to go to a supermarket for that. Just wait for a street ________ to go past, and buy it.

A. person 

B. vendor 

C. supplier 

D. purchaser 

3. Production methods in the village are normally ___________ from ancestors to the younger generations.

A. passed away 

B. passed out 

C. passed up 

D. passed down 

4. It'sa great experience to be sitting comfortably in a _______pulled by someone through the ancient streets.

A. bicycle 

B. rickshaw 

C. car 

D. train 

5. It is hard for people of different ___________ to get along in an extended family.

A. generations 

B. genders 

C. blood 

D. families 

6. We used …….. the kites when we were small.

A. fly 

B. to fly 

C.flew 

D.flying 

IV Complete the sentences with the correct form or tense of the verbs in brackets: 

1. Mr. Nam ……………(teach) English here since he left university.

2. She said that she (go) .............................to Ho Chi Minh City the following day.

V. Use the correct form of the word given in each sentence 

1. The ............................ language in Malaysia is Bahasa Malaysia.(NATION)

2. He is............................ in studying English. (INTEREST)

VI. Find and correct one mistake in the four part underlined  

1. The doctor suggested (A) that he should (B) drink more water (C), and took (D) a lot of rest.

2. I used to listen to (A) music during (B) I was riding my (C) bicycle to school (D)

3. None of (A) them had any (B) idea about how make (C) a raft with only a few (D) bamboo canes.

4.It was reported (A) that the city had invested (B) more on the preservation (C) of it’s wonders (D)

VII. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first  

1.“Do you like the weather in spring? ” She asked

-> She asked me ….……...…………….……...…………….…….....…………  

2. I can’t go fishing with them next Sunday.

-> I wish .…………..………….……...…………….……...…………………...  

3.Why don’t we travel by bus.

→ I suggest……………………………………………………….…………..  

4. We expect the professor will arrive this morning.

→ It is expected …………………………………………………………………  

VIII. Choose the correct options below to fill in the blanks in order to make a complete passage  

Thailand, one of the countries of ASEAN, is divided (1) ……. four natural regions. The North, Northwest, the Central Plain, and the South. Thailand enjoys a warm and (2) ….. climate. Its basic unit of (3) ….. is bath. Bangkok is its (4) …… The country official (5) ………. Is Buddhism. In 9 addition, there are other ones such Islam, Christianity and Hinduism. The national (6) …… is Thai. Chinese and Maly are also spoken in some area, while local dialects are common in rural communities. English is widely spoken in Bangkok and other major metropolitan areas.  

1. A. in B. on C. from D. into

2. A. very old B. tropical C. very hot D. interesting

3. A. currency B. region C. money D. climate

4. A. country B. city C. capital D. federation

5. A. language B. religion C. climate D. territory

6. A. instruction B. language C. mausoleum D. religion

IX. Read the paragraph, then choose the best answer.  

An increasing number of people are now going on holiday to Egypt. Last year, for example, about one and a half million tourists visited Egypt. The population of Egypt is about fifty million and the capital is EL Qahira (Cairo), a busy city of just under nine million people. Although the weather is hot and dry and the most of country is desert, the average temperature from October to March is not too high. The most interesting sights are the pyramids at Giza. However, it is also pleasant to visit Alexandria, Port Said and several other places.  

1. According to the passage, how many people visited Egypt last year?

A. 1 million                                   B. 1,5 million                                 C. 9 million                                       D. 15 million  

2. What is the most interesting sight in Egypt?

A. Pyramid Giza                          B. Alexandria                                 C. Port Said                                     D.Both B & C  

3. What does the word “desert” in line 4 mean?

A. a kind of meal                          C. land surrounded by seas 

B. large forest                              D. large area with sand 

4. Which of the following sentences is NOT true?

A. More and more people go to Egypt on holiday.  

B. El Qahira has about 9 million inhabitants.  

C. It is hot and dry in Egypt.  

D. The temperature in October is the highest in the year in Egypt. 

.................THE END...............  

LỜI GIẢI CHI TIẾT

IELTS TUTOR LƯU Ý:

I. Choose the word that has underlined part pronounced differently from the others. (0.25 X 2)  

1. a. gather b.there c.ethnic d.although

Đáp án: C. ethnic

IELTS TUTOR giải thích:

  • ethnic /ˈeθ.nɪk/ có "th" phát âm là "θ"
  • gather, there, although có "th" đều phát âm là "ð".
  • Đáp án là C. ethnic: dân tộc do có phát âm khác các từ còn lại
  • gather là tụ họp
  • there là ở đó
  • although là mặc dù >> IELTS TUTOR đã hướng dẫn Phân biệt Although/Though trong Tiếng Anh

2. a. climate b. comprise c. notice d. divide

Đáp án: C. notice

IELTS TUTOR giải thích:

  • notice /ˈnəʊ.tɪs/ có "i" phát âm là "ɪ"
  • climate, comprise, divide có "i" đều phát âm là "aɪ"
  • Đáp án chọn C do có phát âm khác các từ còn lại
  • climate là khí hậu >> Tham khảo thêm Từ vựng Topic Environment IELTS TUTOR đã hướng dẫn trước đó
  • comprise là bao gồm >> Comprise đồng nghĩa với Include và Involve
  • divide là chia 

II. Pick out the word that has the stress differently from that of the other words (0.25 X 2)  

1. a. reply b. appeal c.offer d.support

Đáp án: C. offer

IELTS TUTOR giải thích:

  • offer (v)/ˈɒf.ər/ có trọng âm rơi vào âm thứ nhất,
  • reply, appeal, support đều có trọng âm rơi vào âm thứ 2
  • Đáp án là C vì từ này có trọng âm khác so với các từ còn lại
  • reply là đáp lại >> IELTS TUTOR đã hướng dẫn cách dùng từ động từ Reply sao cho hiệu quả
  • appeal là bắt mắt
  • support là ủng hộ >> Tham khảo thêm cách dùng từ support trong tiếng anh

2. a. profit b.comfort c.apply d.suggest

Đáp án: B. comfort

IELTS TUTOR giải thích:

  • comfort (n) /ˈkʌm.fət/ trọng âm rơi vào âm thứ nhất
  • profit, apply, suggest trọng âm rơi vào âm thứ 2
  • Đáp án là B có trọng âm khác so với các từ còn lại
  • comfort là an ủi >> Tham khảo thêm cách paraphrase từ "comfortable" trong IELTS
  • profit là lợi nhuận
  • apply là ứng dụng/nộp đơn
  • suggest là đề xuất

III. Choose the best answer (0.25 X 6)  

1. It is important to ___________ the wonders of the world so that future generations can see them with their own eyes.

Đáp án: D. preserve

IELTS TUTOR giải thích:

  • Cụm từ preserve the wonders: bảo tồn kỳ quan thế giới
  • destroy: phá hủy
  • ignore: lờ đi
  • remain: duy trì >> IELTS TUTOR đã hướng dẫn cách dùng từ remain
  • Chọn "preserve" mang nghĩa bảo tồn vì các đáp án còn lại mang nghĩa không phù hợp với câu
  • future generations: thế hệ tương lai

2. You don't have to go to a supermarket for that. Just wait for a street ________ to go past, and buy it.

Đáp án: B. vendor

IELTS TUTOR giải thích:

  • vendor (n) = seller: người bán hàng
  • person là người >> Person đồng nghĩa với people, IELTS TUTOR đã hướng dẫn cách paraphrase từ people
  • supplier là nhà cung cấp
  • purchaser là người mua hàng
  • Chọn từ vendor vì mang nghĩa phù hợp với hoàn cảnh của câu hơn các từ còn lại

3. Production methods in the village are normally ___________ from ancestors to the younger generations.

Đáp án: D. passed down

IELTS TUTOR giải thích:

  • Cụm từ passed down st: truyền lại hay để lại (thứ gì) cho sau này (thế hệ sau)
  • passed away là qua đời
  • passed out là phân phát
  • passed up là vượt qua
  • Production methods: các phương pháp sản xuất
  • ancestors: tổ tiên/younger generations: thế hệ trẻ hơn >> Những từ này hay xuất hiện trong Topic Volunteer Work IELTS 
  • Chọn passed down vì câu này mang nghĩa truyền lại thứ gì đó từ tổ tiên cho các thế hệ trẻ

4. It's a great experience to be sitting comfortably in a _______pulled by someone through the ancient streets.

Đáp án: B. rickshaw

IELTS TUTOR giải thích:

  • rickshaw (n): xe kéo
  • bicycle: xe đạp >> Từ bicycle rất hay gặp trong các topic và essay IELTS, IELTS TUTOR hướng dẫn phân tích bài essay về bicylce
  • car: ô tô
  • train: tàu
  • Chọn rickshaw: xe kéo vì đằng sau có giải thích "pulled by someone through the ancient streets - được ai đó kéo qua những con phố cổ kính."

5. 5. It is hard for people of different ___________ to get along in an extended family.

Đáp án: A. generations

IELTS TUTOR giải thích:

6. We used …….. the kites when we were small.

Đáp án: B. to fly

IELTS TUTOR giải thích:

  • áp dụng cấu trúc: used to + V >> IELTS TUTOR hướng dẫn Cách dùng từ use
  • Sau used là to V
  • fly: bay
  • Chọn to fly vì sau used là to V, không thể là V hoặc V ở thì quá khứ được

IV. Complete the sentences with the correct form or tense of the verbs in brackets (0.25 X 2) 

1. Mr. Nam ……………(teach) English here since he left university.

Đáp án: has taught

IELTS TUTOR giải thích:

  • chia động từ ở thì HTHT vì có từ "since" là dấu hiệu nhận biết của HTHT
  • Dấu hiệu nhận biết thì hiện tại hoàn thành: since, for,...
  • university: trường đại học
  • here: ở đây
  • left quá khứ của từ leave: rời khỏi

2. She said that she (go) .............................to Ho Chi Minh City the following day.

Đáp án: would go

IELTS TUTOR giải thích:

  • câu gián tiếp ở thì tương lai vì có "the following day" nên chia thành "would go"
  • said là quá khứ của động từ say
  • the following day là chuyển từ câu trực tiếp "the next day"

V. Use the correct form of the word given in each sentence (0.25 X 2) 

1. The ............................ language in Malaysia is Bahasa Malaysia.(NATION)

Đáp án: National

IELTS TUTOR giải thích:

  • Áp dụng cấu trúc The + adj
  • The ở đây là mạo từ >> IELTS TUTOR hướng dẫn Cách dùng Mạo từ The để không bị nhầm lẫn khi làm bài thi
  • national (adj): quốc gia
  • national language: ngôn ngữ quốc gia

2. He is............................ in studying English. (INTEREST)

Đáp án: Interested

IELTS TUTOR giải thích:

  • Cấu trúc: S + be + interested in + Ving (thích/hứng thú làm việc gì)
  • Chủ ngữ ở đây là "he": anh ấy nghĩa là người, nên dùng interested
  • Interested ở đây đóng vai trò là tính từ mang nghĩa hứng thú với việc gì đó
  • Study là học >> Tham khảo thêm Từ vựng topic Study trong IELTS SPEAKING

VI. Find and correct one mistake in the four part underlined (0.25 x 4) 

1. The doctor suggested (A) that he should (B) drink more water (C), and took (D) a lot of rest.

Đáp án: D - take

IELTS TUTOR giải thích:

  • sai ở "D. took" vì đây là câu trần thuật với từ "suggested" nên động từ phía sau phải chia ở thì hiện tại đơn >> IELTS TUTOR hướng dẫn cách dùng câu trần thuật
  • rest: nghỉ ngơi
  • doctor: bác sĩ >> Từ này rất hay gặp trong topic Health/Medicine mà IELTS TUTOR đã hướng dẫn trước đó
  • drink more water: uống nhiều nước

2. I used to listen to (A) music during (B) I was riding my (C) bicycle to school (D)

Đáp án: B - when

IELTS TUTOR giải thích:

  • Không dùng "during" mà sẽ dùng "when" để chỉ hành động diễn ở trong quá khứ During: trong suốt thời gian, không phù hợp nghĩa của câu nên thau bằng "when" >> IELTS TUTOR hướng dẫn Phân biệt While và During
  • ride bicycle: đạp xe đạp
  • school: trường học >> Từ này rất hay gặp trong Topic primary school IELTS SPEAKING
  • listen to music: nghe nhạc

3. None of (A) them had any (B) idea about how make (C) a raft with only a few (D) bamboo canes.

Đáp án: C - to make

IELTS TUTOR giải thích:

4. It was reported (A) that the city had invested (B) more on the preservation (C) of it’s wonders (D)

Đáp án: D - the city's wonders

IELTS TUTOR giải thích:

  • không dùng "it's" trong câu này để thay thế cho "the city"
  • invest: đầu tư
  • report: báo cáo
  • preservation: sự bảo tồn là word form của từ preserve >> IELTS TUTOR hướng dẫn Word form các loại từ trong tiếng anh

VII. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first (0.5 X 4)

1. “Do you like the weather in spring? ” She asked

=> She asked me if I liked the weather in spring

IELTS TUTOR giải thích:

  • Viết lại câu chia động từ ở thì quá khứ
  • Ask: hỏi
  • Spring: mùa xuân
  • weather: thời tiết >> Tham khảo thêm Từ vựng IELTS topic Weather

IELTS TUTOR hướng dẫn Cách dùng câu trần thuật

2. I can’t go fishing with them next Sunday.

=> I wish I could go fishing with them next Sunday

IELTS TUTOR giải thích:

  • Dùng cấu trúc Wish + could/would
  • Vì có từ "next Sunday": chủ nhật tới nên dùng cấu trúc wish ở thì tương lai
  • go fishing: đi câu cá

IELTS TUTOR hướng dẫn Cách dùng câu ước (Wish)

3. Why don’t we travel by bus.

=> I suggest traveling by bus

IELTS TUTOR giải thích:

4. We expect the professor will arrive this morning.

=> It is expected that the professor will arrive this morning

IELTS TUTOR giải thích:

VIII. Read the passage and complete the following passage (0.25 x 6)

1. A. in B. on C. from D. into

Đáp án: D. into

IELTS TUTOR giải thích:

2. A. very old B. tropical C. very hot D. interesting

Đáp án: B. tropical

IELTS TUTOR giải thích:

  • tropical climate: khí hậu nhiệt đới
  • warm: ấm
  • Chọn tropical vì phù hợp với nghĩa của câu hơn các từ còn lại
  • Thailand enjoys a warm and tropical climate: Thái Lan có khí hậu nhiệt đới và ấm áp

IELTS TUTOR hướng dẫn Từ vựng topic Global Warming

3. A. currency B. region C. money D. climate

Đáp án: A. currency

IELTS TUTOR giải thích:

  • unit of currency: đơn vị tiền tệ
  • currency: tiền tệ
  • region: khu vực
  • money: tiền
  • climate: khí hậu
  • Chọn currency vì câu này đang muốn nói đến đơn vị tiền tệ của Thái Lan là "bath"

4. A. country B. city C. capital D. federation

Đáp án: C. capital

IELTS TUTOR giải thích:

  • capital: thủ đô
  • federation: liên bang >> Từ này hay gặp trong Topic Hometown IELTS Speaking
  • city: thành phố 
  • country: đất nước
  • Chọn capital vì ở đây đang muốn nói đến Bangkok là thủ đô của Thái Lan

5. A. language B. religion C. climate D. territory

Đáp án: B. religion

IELTS TUTOR giải thích:

6. A. instruction B. language C. mausoleum D. religion

Đáp án: B. language

IELTS TUTOR giải thích:

  • national language: ngôn ngữ quốc gia
  • instruction: hướng dẫn
  • mausoleum: lăng mộ
  • Chọn national vì câu đang muốn nói đến ngôn ngữ quốc gia của Thái Lan là Tiếng Thái

IELTS TUTOR hướng dẫn cách trả lời Topic Travelling Speaking Part 1

IX. Read the paragraph, then choose the best answer (0.25 X 4)  

1. According to the passage, how many people visited Egypt last year?

Đáp án: B. 1,5 million

IELTS TUTOR giải thích:

  • dẫn chứng ở câu "Last year, for example, about one and a half million tourists visited Egypt"
  • Có khoảng 1,5 triệu người du lịch Hy Lạp vào năm ngoái

2. What is the most interesting sight in Egypt?

Đáp án: A. Pyramid Giza

IELTS TUTOR giải thích:

  • dẫn chứng ở câu "The most interesting sights are the pyramids at Giza"
  • pyramid: kim tự tháp
  • sights: cảnh >> Sights cùng nghĩa với từ View >> IELTS TUTOR hướng dẫn Cách dùng từ View

3. What does the word “desert” in line 4 mean?

Đáp án: D. large area with sand

IELTS TUTOR giải thích:

  • "desert" mang nghĩa sa mạc
  • land surrounded by seas: đất bao quanh bởi biển
  • a kind of meal: loại bữa ăn
  • Chọn large area with sand vì mang nghĩa gần với từ sa mạc nhất

IELTS TUTOR hướng dẫn Manufacturing Process IELTS Writing task 1

4. Which of the following sentences is NOT true?

Đáp án: D. The temperature in October is the highest in the year in Egypt IELTS TUTOR giải thích:

  • dẫn chứng ở câu "Although the weather is hot and dry and the most of country is desert, the average temperature from October to March is not too high"
  • Chỉ có câu The temperature in October is the highest in the year in Egypt là không có dẫn chứng trong bài, các câu còn lại đều có
  • October: tháng 10/ March: tháng 3 >> Cách đọc và viết Thứ ngày tháng trong Tiếng Anh

Vậy là IELTS TUTOR đã hướng dẫn cách làm đề thi học kỳ lớp 9 môn Tiếng Anh. Chúc các em luôn học tốt!   

Các khóa học IELTS online 1 kèm 1 - 100% cam kết đạt target 6.0 - 7.0 - 8.0 -Đảm bảo đầu ra - Thi không đạt, học lại FREE 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK